Question Paper

CITS Fashion Design Technology Previous Year Question Paper

CITS Fashion Design Technology Previous Year Question Paper

CITS की परीक्षा के लिए Fashion Design Technology से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न पूछे जाते हैं इसीलिए CITS परीक्षा की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों को Fashion Design Technology से संबंधित जानकारी होना बहुत ही जरूरी है.

CITS की तैयारी करने के लिए हमारी वेबसाइट पर आपको ऑनलाइन फ्री टेस्ट दिए जाएंगे और इस परीक्षा के कुछ महत्वपूर्ण नोट्स प्रश्न उत्तर के रूप में दिए जाएंगे आज के इस पोस्ट में भी आपको CITS से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं जो कि पहले परीक्षाओं में पूछे जा चुके हैं लेकिन यहां पर हमने सभी प्रशन एक लाइन में दिए हैं ताकि है आपको आसानी से याद हो सके.

Q 1 . Which line i s the l ine of force and beauty?
A) straight line
B) curved line
C) tangent line
D) depend upon context

Q 2 . What will refer to a cool combination?

A) gray and blue
B) pink and blue
C) brown and dull yellows
D) depend upon context

Q 3 . What does CAD stand for?
A) code and design
B) computer aided design
C) create and design
D) craft and design

Q 4 . Creating a pattern by placing fabric over a dress form is an example of ?
A) drafting
B) draping
C) reverse engineering
D) computer generating

Q 5 . What i s the purpose of creating a prototype for a model to try on?

A) create a paper pattern
B) check f i t and design
C) drape a muslin
D) draw a rough sketch

Q 6 . Using an existing garment to create a pattern i s an example of

A) drafting
B) draping
C) reverse engineering
D) computer generated

Q 7 . What are notches used for on a pattern piece?

A) to mark location for a dart
B) showing the placement of z ipper
C) matching up two pieces for pining and sewing
D) to show the chart you are cutting out

Q 8 . What i s used to add shape to a garment?

A) zipper
B) hem
C) darts
D) pleats

Q 9 . Computer system software used for designing textiles, fashion and apparel

A) CAD
B) yarn
C) silk
D) fur

Q 10 . A summary of your qualification for a job is called

A) job application
B) career
C) resume
D) appointment letter

Q 11 . A computer output device that may produce a hard copy is a

A) Digitizer
B) Plotter
C) Scanner
D) CPU

Q 12 . Which part of the fashion cycle, involves manufacturers copying fashion or producing adaptations of i t at many price levels?

A) introduction of a style
B) increase in popularity
C) peak of popularity
D) decline in popularity

Q 13 . What are fibers from plant and animal sources?

A) natural fibers
B) staple fibers
C) protein fibers
D) none of these

Q 14 . What i s another name of fabric?

A) cloth
B) polymer
C) leather
D) none of these

Q 15 . What would you see when looking at a knitted fabric?
A) loops
B) interwoven yarns
C) no discernible structure
D) none of these

Q 16 . Items added to clothing to enhance the look of the outfit
A) accessories
B) belt
C) shoe and socks
D) jewelry

Q 17 . Color that are besides each other on the color wheel

A) monochromatic color scheme
B) analogous color scheme
C) color scheme
D) warm colors

Q 18 . The overall geometric outline of the object or garment is known as
A) shape
B) texture
C) space
D) triangle

Q 19 . A mood board is a

A) a sketch of a planned graphic product
B) scene of a proposed animation
C) an organised collection of thought
D) a visual representation of style

Q 20 . What are the three primary color?
A) purple, green, orange
B) red, blue, yellow
C) red, blue, green
D) red, blue, orange

Q 21 . Straight cut pant tapered to the calf is called .

A) plain front pant
B) distressed denim
C) pleated trouser
D) capri

Q 22 . Which is known as small rounded flat collar?

A) keyhole neckline
B) wrap neckline
C) peter pan collar
D) cardigan

Q 23 . At which stage of fashion cycle, styles are considered completely undesirable?

A) obsolescence
B) introduction
C) risk
D) peak

Q 24 . A particular or unique version of a style is a

A) classic
B) fad
C) design
D) trend

Q 25 . At the introduction stage of the fashion cycle, new styles are

A) Purchased in large numbers by retail fashion buyers
B) Usually accepted by only a small number of fashion leaders
C) Produced in large quantities in anticipation of an immediate rush of sales
D) Bargain priced to encourage quick sale

Q 26 . Fashion portfolio consists of

A) Fabric swatches
B) Photos of garments from various angles
C) Design presentation sheets
D) all of these

Q 27 . Which dyes are suitable for sublimation transfer printing ?
A) acid dyes
B) disperse dyes
C) direct dyes
D) none of these

Q 28 . When presenting, your pose should be

A) nervous and angry
B) confident and relax
C) annoyed
D) shy

Q 29 . A design plan or technical drawing i s called

A) blue print
B) portfolio
C) execute
D) assimilate

Q 30 . Software programs that take the place of hand sketching to create fashion designs

A) computer aided design
B) royalty
C) licencing
D) couturiers

Q 31 . What fashion capital i s known for i ts elegance luxurious fabrics and bold color?

A) Milan
B) London
C) Tokyo
D) Paris

Q 32 . The elastic goes through the

A) casing
B) hem
C) inner seam
D) tunnel

Q 33 . Sealing the s i zes up and down i s known as

A) pattern making
B) draping
C) marking
D) grading

Q 34 . Darts, tucks, pleats, gathers and princess seams are considered garment

A) shaping device
B) fabrications
C) closures
D) facings

Q 35 . Front, hip, inseam and patch are type of

A) pockets
B) zippers
C) fasteners
D) buttons

Q 36 . Which waistline f inish should be used on a fitted skirt?

A) casing
B) facing
C) waistband
D) velcro

Q 37 . Machine stitching that creates a decorative element on projects is considered as

A) flat seams
B) ornamental stitching
C) edge f inished seams
D) lapped seams

Q 38 . In order to control fullness in apparel construction, knife and box are examples of

A) dart
B) tucks
C) pleats
D) princess seams

Q 39 . Dress pants typically have a
A) whipstitch hem
B) top stitch hem
C) machine bind hem
D) rolled hem

Q 40 . How many inches are there in a foot?
A) 36
B) 72
C) 12
D) 6

Answer

Question

No.

 

Option

1 B
2 A
3 B
4 B
5 B
6 C
7 C
8 C
9 A
10 C
11 B
12 C
13 A
14 A
15 A
16 A
17 B
18 A
19 D
20 B
21 D
22 C
23 A
24 C
25 B
26 D
27 B
28 B
29 A
30 A
31 A
32 A
33 D
34 A
35 A
36 C
37 B
38 C
39 C
40 C

CITS परीक्षाओं की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों के लिए इस पोस्ट में cti entrance exam model paper Fashion Design Technology pdf in hindi, cti entrance exam model paper Fashion Design Technology pdf, cti entrance exam book pdf in hindi, cti previous year question paper Fashion Design Technology, से संबंधित काफी महत्वपूर्ण जानकारी दी गई है यह जानकारी फायदेमंद लगे तो अपने दोस्तों के साथ शेयर करें और इसके बारे में आप कुछ जानना यह पूछना चाहते हैं तो नीचे कमेंट करके अवश्य पूछे.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Discover more from ITI Paper

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading