Question Paper

ITI Turner Theory Online Mock Test In English

Every year, ITI conducts recruitment for Turner Theory, for which thousands of candidates apply and take the exam. However, not all candidates pass this exam due to the high number of examinees and the limited number of positions available. Therefore, any candidate preparing for this exam should prepare thoroughly for ITI Turner Theory to easily pass it. For candidates preparing for this exam, an online mock test is provided in this post, which you can solve to improve your preparation.

1. What is the point called where changes begin when heating steel?
• Heat absorption point
• Lower critical point
• Upper critical point
• Reheating point
Answer: Lower critical point

2. How is bearing clearance checked?
• Vernier caliper
• Bore gauge
• Inside micrometer
• Filler gauge
Answer: Filler gauge

3. What type of file is selected for filing aluminum jobs?
• Single-cut file
• Second-cut file
• Bastard-cut file
• Rasp file
Answer: Rasp file

4. Which center is used when cutting taper by the set-over method?
• Plain center
• Half center
• Ball center
• Revolving center
Answer: Ball center

5. Twisting the rope is called?
• Bite
• Whipping
• Loop
• Crowning
Answer: Bite

6. What is the composition of brass metal?
• Copper and zinc
• Copper and tin
• Zinc and tin
• Copper and silver
Answer: Copper and zinc

7. Which saw is used for fine work like tenons?
• Tenon saw
• Coping saw
• Fret saw
• Compass saw
Answer: Tenon saw

8. The fuel for Class ‘A’ type fire is:
• Gas and liquefied gas
• Flammable liquid and liquefied solid
• Wood, cloth, paper
• Electrical equipment fire and metal fire
Answer: Wood, cloth, paper

9. If the wrapping angle and contact area of the belt with the pulley are low, what will be the effect?
• Less torque will be transmitted
• More torque will be transmitted
• Both of the above
• None of these
Answer: Both of the above

10. The recommended depth of cut for rough grinding is:
• 0.010 mm to 0.020 mm
• 0.015 mm to 0.030 mm
• 0.015 mm to 0.050 mm
• 0.020 mm to 0.040 mm
Answer: 0.015 mm to 0.030 mm

11. This is called a self-centering chuck?
• Four-jaw chuck
• Collet chuck
• Magnet chuck
• Three-jaw chuck
Answer: Three-jaw chuck

12. What is the setup called that holds the job firmly and guides the tool during drilling?
• Jig
• Clamp
• Device
• Bush
Answer: Jig

13. Which abrasive is used for lapping non-ferrous metals?
• Aluminum oxide
• Silicon carbide
• Diamond
• Boron carbide
Answer: Aluminum oxide

14. For face copying, what type of template is required?
• Cylindrical
• Plate type
• Flat
• Triangular
Answer: Triangular

15. Morse taper is an internationally accepted standard taper. Morse taper is available in the following numbers:
• 0 to 7
• 0 to 8
• 1 to 7
• 1 to 8
Answer: 0 to 7

16. A continuous extrusion process is demonstrated in?
• Drop forging
• Machine forging
• Press forging
• Round forging
Answer: Drop forging

17. In which type of milling machine is the milling cutter mounted on the spindle?
• Vertical milling machine
• Horizontal milling machine
• Plano-miller
• None of these
Answer: Vertical milling machine

18. The taper in the thickness of the taper ‘key’ is in the ratio of?
• 1:100
• 1:50
• 1:10
• 1:1000
Answer: 1:100

19. The special feature of the N.C. machine is:
• Each step of the program is marked in numbers
• Setting the machine takes much longer than mechanical control
• Cutting speed is much higher compared to manually controlled machines
• Workshop production sequence is stored in blocks or series of numbers
Answer: Workshop production sequence is stored in blocks or series of numbers

20. Sandstone, corundum, and diamond are:
• Natural abrasives
• Synthetic abrasives
• Binder materials
• None of the above
Answer: Natural abrasives

21. Which of the following is a benefit of a pneumatic system?
• Increased production rate
• Low layout cost
• Good working environment
• All of the above
Answer: All of the above

22. High-speed steel lathe tools operate safely at:
• 800°C
• 700°C
• 600°C
• 900°C
Answer: 600°C

23. The upper critical temperature for steel is:
• Depends on the heating rate
• Depends on the cooling rate
• Constant
• Varies according to the carbon content in the steel
Answer: Varies according to the carbon content in the steel

24. Which of the following is not a benefit of friction in our daily lives?
• Power transmission by belt occurs due to friction
• Friction affects the accuracy of machines
• Ball bearings and roller bearings rotate due to friction
• We can walk on the ground due to friction
Answer: Friction affects the accuracy of machines

25. A non-return valve is used for water flow in which of the following ways?
• Two-way flow
• Three-way flow
• One-way flow
• Four-way flow
Answer: One-way flow

26. The pitch diameter of a screw thread is checked with:
• Snap gauge
• Thread ring gauge
• Screw thread micrometer
• Vernier caliper
Answer: Screw thread micrometer

27. Which of the following is not a benefit of interchangeability?
• Need to adopt trial and error method
• Available in the spare market
• Lower cost of the part
• Increased production
Answer: Need to adopt trial and error method

28. The angle between lathe centers is:
• 15°
• 30°
• 45°
• 60°
Answer: 60°

29. The symbols V, S, B, R & E represent:
• Grade of grinding wheel
• Bond material
• Silicon carbide
• Grit size
Answer: Bond material

30. Which type of hammer is used to form the top of a key by spreading the key?
• Mallet hammer
• Claw hammer
• Ball peen hammer
• Straight peen hammer
Answer: Ball peen hammer

31. What is the main purpose of normalization?
• Increase brittleness
• Increase hardness
• Reduce coarse grain structure
• Increase strength
Answer: Reduce coarse grain structure

32. Hard grade wheels are used for grinding which type of metals?
• Hard
• Soft
• Normal
• All of these
Answer: Soft

33. Which of the following is used to draw a parallel line to the end of a part?
• Vernier caliper
• Screw gauge
• Divider
• Hermaphrodite caliper
Answer: Hermaphrodite caliper

34. Permanent joints in mild steel blocks are achieved by:
• Bolts and nuts
• Welding
• Cooling
• Boiling
Answer: Welding

35. The number of bolts in a flange coupling for a 100 mm diameter shaft is:
• 2
• 4
• 8
• 10
Answer: 4

36. Which of the following is the objective of heat treatment?
• Reduce heat degradation resistance
• Reduce hardness and tensile strength
• Increase hardness and reduce tensile strength
• Increase hardness and tensile strength
Answer: Increase hardness and tensile strength

37. Which device is used in turning, shaping, and milling operations?
• Vice
• Fixture
• Clamp
• Any of the above
Answer: Fixture

38. Which type of template is used to copy a shaft?
• Square
• Triangular
• Flat
• Cylindrical
Answer: Cylindrical

39. Which tool is used to align the job concentrically with the machine spindle?
• Try square
• Scriber
• Bevel protractor
• Surface gauge
Answer: Surface gauge

40. The correct sequence of operations to create a very fine hole is?
• Drilling – Tapping – Honing
• Drilling – Reaming – Honing
• Honing – Drilling – Reaming
• Drilling – Lapping – Honing
Answer: Drilling – Reaming – Honing

41. Which index plate is required to index an angle of 19°40′?
• Plate
• Plate-II
• Plate-III
• None of these
Answer: Plate-II

42. Excess material can be removed from a workpiece using:
• Heat
• Driller
• File
• None of the above
Answer: File

43. In the hole basis system, limits and fits are:
• Hole size changes and shaft size remains constant
• Hole size remains constant and shaft size changes
• There is no such thing as a hole basis system
• None of the above
Answer: Hole size remains constant and shaft size changes

44. Which of the following is a non-ferrous metal?
• Mild steel
• Cast iron
• High carbon steel
• Brass
Answer: Brass

45. A split pin is used to lock which type of nut?
• Grooved nut
• Lock nut
• Swan nut
• Castle nut
Answer: Castle nut

46. Hard die

steel is generally used for making?
• Measuring tools
• File
• Drill bits
• Screwdrivers
Answer: Measuring tools

47. An 8 mm wide and 2 mm deep keyway is required for:
• 16 mm shaft
• 18 mm shaft
• 20 mm shaft
• 22 mm shaft
Answer: 18 mm shaft

48. Which coolant is used to cut copper?
• Boric acid
• Leaded petrol
• Kerosene
• None of the above
Answer: Kerosene

49. The thread angle of the British Association (BA) screw is:
• 55°
• 60°
• 47.5°
• 45°
Answer: 47.5°

50. The purpose of annealing is to:
• Increase tensile strength
• Increase brittleness
• Increase ductility
• Increase hardness
Answer: Increase ductility

For all candidates preparing for ITI Turner Theory exams, this post provides very important information related to turner question paper, NCVT turner question paper, ITI turner question paper PDF, and turner theory question paper PDF. If you find this information helpful, please share it with your friends. If you want to know or ask anything about it, be sure to ask in the comments below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button