Question Paper

CITS Motor Mechanic Vehicle Previous Year Question Paper

CITS Motor Mechanic Vehicle Previous Year Question Paper

CITS की परीक्षा के लिए Motor Mechanic Vehicle से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न पूछे जाते हैं इसीलिए CITS परीक्षा की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों को Motor Mechanic Vehicle से संबंधित जानकारी होना बहुत ही जरूरी है. CITS की तैयारी करने के लिए हमारी वेबसाइट पर आपको ऑनलाइन फ्री टेस्ट दिए जाएंगे और इस परीक्षा के कुछ महत्वपूर्ण नोट्स प्रश्न उत्तर के रूप में दिए जाएंगे आज के इस पोस्ट में भी आपको CITS से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं जो कि पहले परीक्षाओं में पूछे जा चुके हैं लेकिन यहां पर हमने सभी प्रशन एक लाइन में दिए हैं ताकि है आपको आसानी से याद हो सके.

Q 1) The component of engine shown in this figure is generally made of ………..


A) Cast iron
B) Mild steel
C) Alloy steel
D) Wrought iron

Q 2) What stroke of a 4-stroke cycle is shown in figure given below?


A) Suction stroke
B) Compression stroke
C) Power stroke
D) Exhaust stroke

Q 3) Which of these is connected at one end of the crankshaft?
A) Piston
B) Connecting rod
C) Camshaft
D) Flywheel

Q 4) The calorific value of petrol is about ………………
A) 45 J
B) 45 kJ
C) 45 MJ
D) 450 MJ

Q 5) What is the type of supercharger shown in figure given below?


A) Centrifugal type
B) Root s type
C) Vane type
D) None of these

Q 6) Name four types of roller bearings shown below correctly from left to right.


A) Barrel; Tapered; Cylinderical; Needle
B) Cylindrical; Tapered; Barrel; Needle
C) Cylindrical; Tapered; Needle; Barrel
D) Barrel; Tapered; Needle; Cylindrical

Q 7) Which statement is NOT true about petroil system of lubrication?
A) It is used in 2-stroke petrol engines like scooters and motor cycles
B) Lubricating oil is mixed with petrol
C) Oil mixed with petrol is kept 2% to 3%
D) A separate oil pump is used

Q 8) Two types of automotive engine lubricating systems are ………….
A) High pressure and low pressure
B) Pressure and vacuum
C) Pump and gravity
D) Splash and pressur

Q 9) In the 5S concept, the first S is ……………..
A) Sort
B) Set in order
C) Shine
D) Standardize

Q 10) Which type of wear of cylinder liner takes place due to burning of heavy fuel oil in combustion space? /
A) Friction
B) Corrosion
C) Abrasion
D) Adhesion

Q 11) The principle of working of radiator in cooling system is to ………….
A) Act as a reservoir for water
B) Cause heat flow by convection currents
C) Spread out hot water over a large area
D) Increase air speed as it flows over hot surface

Q 12) What is likely to happen if the thermostat valve in cooling system remains closed?
A) Overheating of engine
B) Rough idling
C) Slow warming of engine
D) Difficulty in starting the engine

Q 13) What is the function of gudgeon pin?
A) To act as stiffener
B) To support piston head
C) To connect piston and connecting rod
D) To connect connecting rod to crankshaft

Q 14) Which part of piston acts as bearing for connecting rod side thrust?
A) Reinforcing ribs
B) Piston barrel
C) Piston gudgeon
D) Piston skirt

Q 15) In a 4- stroke engine, energy is being consumed by the engine during the strokes…..
A) Exhaust, Intake, Power
B) Intake, Compression, Exhaust
C) Compression, Power, Exhaust
D) Intake, Compression, Power

Q 16) A timing belt links these two components so that valves are in sync with pistons.
A) Flywheel and camshaft
B) Crankshaft and camshaft
C) Cylinder head and camshaft
D) Cyllinder head and crankshaft

Q 17) Which among these is NOT a probable cause of low oil pressure?
A) Worn out bearing
B) Oil dilution or foaming
C) Engine overheating
D) Faulty ignition

Q 18) How the power of an engine is affected by high back pressure in exhaust system?
A) Power is increased
B) Power is decreased
C) There is no effect on power
D) Power increases initially and then decreases

Q 19) In internal combustion engine, the term which describes the ideal air to fuel ratio is …
A) Pneumatic point
B) Hydraulic point
C) Hydrodynamic point
D) Stoichiometric point

Q 20) The purpose of catalytic converter is to reduce ………..
A) Fuel consumption
B) Risk of fire
C) Toxic exhaust gases
D) Engine wear

Q 21) Which of these is NOT related to compression ignition engine?
A) Fuel pump
B) Fuel injector
C) Governor
D) Carburetor

Q 22) Power impulses from the engine are smoothened by ………
A) Governor
B) Crankshaft
C) Gearbox
D) Flywheel

Q 23) Scavenging is done to
A) Ensure sufficient supply of fresh air in engine cylinder
B) Reduce friction
C) Ensure sufficient oil pressure
D) Increase mechanical efficiency

Q 24) How should the cylinder head nuts be tightened?
A) Series sequence
B) Mixed sequence
C) Parallel sequence
D) Cross-wise sequence from centre

Q 25) In two-stroke engine, ports are provided at …………
A) Piston
B) Cylinder wall
C) Piston rings
D) Cylinder head

Q 26) The speed of camshaft in a four-stroke engine is ……………
A) Half that of crankshaft
B) Same as that of crankshaft
C) Double that of crankshaft
D) Four times that of crankshaft

Q 27) In an engine, where is the oil sump located?
A) At bottom of crankcase
B) At top of cylinder block
C) In a separate unit away from the crankcase
D) Adjacent to the oil filter

Q 28) What will happen if cam lobe is worn out?
A) Volumetric efficiency of engine is decreased
B) Valve opening height will increase
C) Valve clearance will decrease
D) Engine life will be decreased

Q 29) Which instrument is used to check taper and ovality of crankshaft journal?
A) Inside caliper
B) Micrometer
C) Bore gauge
D) Feeler gauge
Q 30) Identify the tool marked A in figure given below.


A) Piston ring tester
B) Piston ring compressor
C) Piston ring expander
D) Piston ring grinder

Q 31) In the valve timing diagram (Figure given below) of 4-stroke petrol engine, valve overlap = ………… / 


A) 21 degrees
B) 30 degrees
C) 35 degrees
D) 50 degrees

Q 32) Excessive voltage drop between battery and starter motor is due to ……..
A) Low resistance in motor circuit
B) High resistance in motor circuit
C) Low resistance in control circuit
D) High resistance in control circuit

Q 33) What is the type of nozzle shown in figure given below?


A) Single hole
B) Pintle nozzle
C) Multiple hole
D) Pintaux nozzle
Q 34) What is the type of engine shown in figure given below?


A) In-line engine
B) V – engine
C) Radial engine
D) Opposed engine

Q 35) In the figure of engine block what is A ?


A) Crankshaft mounting
B) Camshaft mounting
C) Water pump mounting
D) Oil filter mounting

Q 36) The piston pins in modern automobile engines are usually …………
A) Smi-floating
B) Fully-floating
C) Three-quarter floating
D) Fixed on both piston and connecting rod end

Q 37) The noise of exhaust gas of an engine is reduced by …………………
A) Inlet manifold
B) Tail pipe
C) Muffler
D) Exhaust pipe

Q 38) For lubrication system of diesel engine, pressure relief valve is provided at ..
A) Inlet port of oil pump
B) Outlet port of oil pump
C) Main oil gallery
D) Lubrication oil filter inlet

Q 39) The central gear of an epicyclic gearbox is called…………….  
A)Ring gear
B)Planet gear
C)Sun gear
Internal gear

Q 40) The belts which drives alternator etc. should be replaced
A) Every time vehicle is serviced
B) During oil change
C) When belt looks frayed and cracked
D) When check engine light illuminates

Answer

Question No.  

Option

1 A
2 D
3 D
4 C
5 C
6 B
7 C
8 D
9 A
10 B
11 C
12 A
13 C
14 D
15 B
16 B
17 D
18 B
19 D
20 C
21 D
22 D
23 A
24 D
25 B
26 A
27 A
28 A
29 B
30 C
31 C
32 B
33 B
34 A
35 C
36 B
37 C
38 B
39 C
40 C

CITS परीक्षाओं की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों के लिए इस पोस्ट में Cti entrance exam model paper Motor Mechanic Vehicle pdf in hindi, Cti entrance exam model paper Motor Mechanic Vehicle pdf, Cti entrance exam book pdf in hindi, Cti previous year question paper Motor Mechanic Vehicle, Cits Motor Mechanic Vehicle previous year question paper pdf, , से संबंधित काफी महत्वपूर्ण जानकारी दी गई है यह जानकारी फायदेमंद लगे तो अपने दोस्तों के साथ शेयर करें और इसके बारे में आप कुछ जानना यह पूछना चाहते हैं तो नीचे कमेंट करके अवश्य पूछे.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Discover more from ITI Paper

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading