Question Paper

CITS Sheet Metal Previous Year Question Paper

CITS Sheet Metal Previous Year Question Paper

ITS की परीक्षा के लिए Sheet Metal से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न पूछे जाते हैं इसीलिए CITS परीक्षा की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों को Sheet Metal से संबंधित जानकारी होना बहुत ही जरूरी है. CITS की तैयारी करने के लिए हमारी वेबसाइट पर आपको ऑनलाइन फ्री टेस्ट दिए जाएंगे और इस परीक्षा के कुछ महत्वपूर्ण नोट्स प्रश्न उत्तर के रूप में दिए जाएंगे आज के इस पोस्ट में भी आपको CITS से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं जो कि पहले परीक्षाओं में पूछे जा चुके हैं लेकिन यहां पर हमने सभी प्रशन एक लाइन में दिए हैं ताकि है आपको आसानी से याद हो सके.


Q 1 . Which of the following i s not a cause of accident ?

A).Awareness of danger
B).Disregard for safety
C).Lack of understanding of proper safety procedures
D).Improper use of tools

Q 2 . What i s the f i rst action, i f your friend receives a heavy electric shock?

A).Pull the friend from the l ive conductor
B).Pour water to avoid burning of friend
C).Fetch the f i rst aid box
D).Switch off the current immediately

Q 3 . Which of the following j ig can be used while drilling small piece part ?

A). Solid jig
B). Post jig
C). Table jig
D). Sandwich jig

Q 4 . Identify the Warning Sign as shown in figure –

A). Risk of Explosion

B).Risk of Electric Shock
C).Risk of ionizing Radiation
D).Risk of Fire

Q 5 . The process of turning an edge on a circular piece of metal i s called ___________.
A). Burring
B). Beading
C). Forming
D). Planishing

Q 6 . Which of the following glass i s used in the manufacture of artificial gems, electric bulbs, lenses and prisms ? 

A). Potash- lead glass
B). Potash- l ime glass
C). Soda- l ime glass
D). Common glass

Q 7 . By which of the following method, edge stiffening can be done? 
A). Wiring
B). Flanging
C). Curling
D). All of these

Q 8 . Which of the following i s not a purpose of edge stiffening ?
A).To give extra strength and r igidity to edges
B).To provide sharp edges for safe handling
C).To prevent edges from bending / buckling
D).To prevent edges from damage during handling.

Q 9 . ________________ i s a piece of material, which i s cut to the exact s i ze and shape, to form the desired object.
A). Pattern
B). Layout
C).Stretchout
D).Section

Q 10 . Punches are made of __________.
A). stainless steel
B). tool steel
C). mild steel
D). cast iron

Q 11 . Which of the following i s not a part of Rivet ?

A). Head
B). Body
C). Tail
D). Tang

Q 12 . ____________ rivet i s used to reduce the height of the rivet head above the metal surface.
A).Mushroom head
B).Snap head
C).Pan head
D).Countersunk head

Q 13 . Identify the rivet as shown in figure
A).Pan head
B).Countersunk head
C).Snap head
D).Mushroom head

Q 14 . Screwdrivers are available in many s i zes, ranging from blade length of _________.  

A). 25 mm to 500 mm
B). 30 mm to 300 mm
C). 30 mm to 500 mm
D). 25 mm to 300 mm

Q 15 . In soldering, ______________ i s mainly used as f lux for stainless steel.
A).Phosphoric acid
B).Hydrochloric acid
C).Zinc chloride
D).Ammonium chloride

Q 16 . Which type of solder i s used for soldering brass, copper and jewellery ?
A).Common solder
B).Coarse solder
C).Fine solder
D).Extra f ine solder

Q 17 . Which pattern development method i s often used for Heating, ventilation, and air conditioning ( HVAC) duct work ?  

A). Parallel line method
B). Radial line method
C). Triangulation method
D). Geometrical construction method

Q 18 . Melting point of s i lver solder i s _____.
A). 350 ° C
B). 400 ° C
C). 600 ° C
D). 850 ° C

Q 19 . Tank of Blow lamp i s made of ________.
A).bronze
B).brass
C).mild steel
D).cast i ron

Q 20 . Identify the component X of Blow lamp as shown in f igure –
A).Pressure release valve
B).Support bracket
C).Filler cap
D).Burner housing

Q 21 . Identify the type of pipe joint as shown in f igure
A).Tee joint
B).Branch joint
C). L elbow joint
D). Y joint

Q 22 . Rotary shears are designed to cut sheet metal along ________ by a pair of rotary cutters, which rotate and produce a continuous cuting action.
A).straight l ine
B).circle
C).curved l ines
D).straight l ine, circle and curved l ines

Q 23 . Which of the following i s not a measuring tool ?
A).Try square
B).Steel rule
C).Trammel
D).Micrometer

Q 24 . The accuracy of measurement by a try square i s about _____ per 10 mm length.
A). 0 . 001 mm
B). 0 . 002 mm
C). 0 . 005 mm
D). 0 . 010 mm

Q 25 . In combination set, ___________ can be rotated and set to any required angle.
A).Square head
B).Protractor head
C).Centre head
D).Rule

Q 26 . The s i ze of dividers ranges from ___________.
A). 50 mm to 100 mm
B). 50 mm to 200 mm
C). 50 mm to 300 mm
D). 50 mm to 600 mm

Q 27 . In DC welding generator, ___________ is mounted on a shaft which rotates on suitable bearings arranged at i ts end. 

A).Armature
B).Commutators
C). Carbon brushes
D). Prime mover

Q 28 . In Oxy- acetylene gas welding, oxygen cylinder can store gas to a capacity of ____ with the pressure ranging between _________.
A). 7 m 3 ; 120 – 150 kg /cm 2
B). 6 m 3 ; 15 – 16 kg /cm 2
C). 7 m 3 ; 12 – 15 kg /cm 2
D). 6 m 3 ; 150 – 160 kg /cm 2

Q 29 . Press brake are designed to bend to a rated capacity depend upon a die ratio of _____ , which i s accepted as ideal condition. 

A). 4 : 1
B). 6 : 1
C). 8 : 1
D). 10 : 1

Q 30 . In which position the acetylene cylinder should keep while doing oxy acetylene gas welding?
A).Straight upright
B).Horizontal
C).In inclined position
D). None of these

Q 31 . Identify the equipment as shown in f igure –
A).Spark l ighter
B).Electrode holder
C).Earth clamp
D).Tip cleaner

Q 32 . The nozzle of gas welding blow pipe i s made up of
A). Copper
B). I ron
C). Brass
D). Aluminium

Q 33 . Which of the following i s a function of the f lux in gas welding? \
A).Dissolving oxide
B).Cleaning
C).To prevent impurities
D).All of these

Q 34 . What i s the source of heat in arc welding?
A).Friction
B).Voltage
C). Electricity
D). Gas

Q 35 . The colour of oxygen gas cylinder i s __________.
A). Green
B). Blue
C). Red
D). Black

Q 36 . Which of the following i s not a type of dovetail seam ?
A). Plain
B). Flange
C).Slip
D).Beaded

Q 37 . Aluminium fabrication i s used in sheet metal work because –
A).I t i s l ight in weight
B).I t i s resistant to corrosion
C). I t i s easy to process
D). All of these

Q 39 . Which of the following i s not a property of aluminium ?
A). I t readily dissolves in hydrochloric acid
B). I ts specific gravity i s about 2 . 7
C).I t i s a magnetic substance
D).I t i s a very good conductor of heat and electricity

Q 40 . Melting point of copper i s ______.
A). 1063 ° C
B). 1083 ° C
C). 660 ° C
D). 2300 ° C

Answer

Q u e s t i o n N o . O pt i o n
1 A
2 D
3 A
4 C
5 A
6 C
7 D
8 B
9 A
1 0 B
1 1 D
1 2 A
1 3 A
1 4 D
1 5 A
1 6 D
1 7 B
1 8 A
1 9 B
2 0 D
2 1 A
2 2 D
2 3 A
2 4 B
2 5 B
2 6 B
2 7 A
2 8 A
2 9 C
3 0 A
3 1 B
3 2 A
3 3 D
3 4 C
3 5 D
3 6 C
3 7 D
3 9 C
4 0 B

CITS परीक्षाओं की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों के लिए इस पोस्ट में Cti entrance exam model paper Sheet Metal pdf in hindi, Cti entrance exam model paperSheet Metal pdf, Cti entrance exam book pdf in hindi, Cti previous year question paper Sheet Metal, Cits Sheet Metal previous year question paper pdf, से संबंधित काफी महत्वपूर्ण जानकारी दी गई है यह जानकारी फायदेमंद लगे तो अपने दोस्तों के साथ शेयर करें और इसके बारे में आप कुछ जानना यह पूछना चाहते हैं तो नीचे कमेंट करके अवश्य पूछे.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Discover more from ITI Paper

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading