Question Paper

CITS Turner Previous Year Question Paper

CITS Turner Previous Year Question Paper

CITS की परीक्षा के लिए Turner से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न पूछे जाते हैं इसीलिए CITS परीक्षा की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों को Turner से संबंधित जानकारी होना बहुत ही जरूरी है. CITS की तैयारी करने के लिए हमारी वेबसाइट पर आपको ऑनलाइन फ्री टेस्ट दिए जाएंगे और इस परीक्षा के कुछ महत्वपूर्ण नोट्स प्रश्न उत्तर के रूप में दिए जाएंगे आज के इस पोस्ट में भी आपको CITS से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं जो कि पहले परीक्षाओं में पूछे जा चुके हैं लेकिन यहां पर हमने सभी प्रशन एक लाइन में दिए हैं ताकि है आपको आसानी से याद हो सके.

Q 1) If a screw driver is to be used in a confined space where standard screw driver cannot be used, which screw
driver will you use?
A) Phillips screw driver
B) Offset screw driver
C) Robertson screw driver
D) Plane screw driver

Q 2) A multistart thread is to be cut on a lathe with a single point tool. Which angle of the tool is to be ground by
taking into consideration the thread helix angle?
A) Side relief
B) Front clearance
C) Side rake
D) Side clearance

Q 3) The standard taper which is of self holding type is ……….
A) Morse taper
B) Brown and Sharpe taper
C) Jarno taper
D) Pin taper

Q 4) What is used to set a V threading tool square to the work axis?
A) Bevel edged try square
B) Screw pitch gauge
C) Centre gauge
D) Dial gauge

Q 5) Ceramic material is composed of fine-grained, high purity …………..
A) Aluminium oxide
B) Silicon carbide
C) Titanium carbide
D) Tantalum carbide

Q 6) What is angle A as shown in figure called?


A) Side clearance angle
B) Back rake angle
C) End cutting edge angle
D) Front clearance angle

Q 7) What is NOT true about negative rake angle of a cutting tool?
A) It makes the tool sharp and pointed
B) It increases strength of the cutting tool
C) It increases friction resulting in higher temperature
D) It improves surface finish

Q 8) Toughness of a cutting tool means ability to withstand ………… without failure
A) High temperature
B) Wear
C) Impact forces
D) Chemical reaction

Q 9) In twist drill, as shown in figure below, part A is called …………….


A) Shank
B) Tang
C) Flank
D) Neck

Q 10) Which part of lathe supports the cutting tool and moves it to cut workpiece?
A) Saddle
B) Carriage
C) Headstock
D) Tailstock

Q 11) The centre held in tailstock is called ……………..
A) Dead centre
B) Live centre
C) Revolving centre
D) Steady centre

Q 12) If drilling is to be done on a lathe, drill is held in ……………..
A) Headstock
B) Tailstock
C) Compound rest
D) Bed

Q 13) While working on a lathe, what is a mandrel used for?
A) To hold externally machined part
B) To hold internally machined part
C) To hold both externally and internally machined parts
D) To hold neither externally machined nor internally machined parts

Q 14) Which accessory will be suitable if an irregular piece is to be turned on a lathe?
A) Driving plate
B) Face plate
C) Catch plate
D) Three jaw self-centering chuck

Q 15) Which one of these operations does not require single-point cutting tool?
A) Boring
B) Tapping
C) Shaping
D) Planing

Q 16) The rate at which cutting edge of tool passes over the surface of workpiece is called ….
A) Cutting speed
B) Machine speed
C) Feed
D) Depth of cut

Q 17) The main part of the cutting tool which is gripped in tool holder is called …
A) Shank
B) Face
C) Flank
D) Body

Q 18) The sizes 4 to 12 are applicable to …………..
A) Standard taper pin
B) Jarno taper
C) Brown and Sharpe taper
D) Morse taper

Q 19) Which statement is NOT true about taper turning by form tool method?
A) Broad nose tool is used in this method
B) The tool is set on to work at full taper angle
C) The tool is fed straight into the work
D) This method is used for short tapers only

Q 20) Which statement is NOT true about taper turning by tailstock offset method?
A) Long jobs can be tapered
B) Good surface finish can be obtained by automatic feed
C) External taper threads can be cut
D) Steep taper cuts can be made

Q 21) Knurling operation has been done on two workpieces as shown below.


A) (A) Correct impression (B) Incorrect impression
B) (A) Incorrect impression (B) Correct impression
C) (A) Correct impression (B) Correct impression
D) (A) Incorrect impression (B) Incorrect impression

Q 22) Figure below shows arrangement of three gears for thread cutting. It is …..


A) Simple gear train
B) Complex gear train
C) Compound gear train
D) Long gear train

Q 23) Which of these is NOT among the standard process chart symbols?
A) Operation
B) Inspection
C) Storage
D) Operator

Q 24) The sign given below indicates ……………..


A) Risk of fall
B) Risk of toxic hazard
C) Risk of electric shock
D) Risk of explosion

Q 25) Why is the top of a workbench made of wood?
A) It can absorb shocks
B) It does not damage the finished components
C) Both of the above
D) None of the above

Q 26) Which of these is a direct measuring tool?
A) Try square
B) Steel rule
C) Straight edge
D) Ring gauge

Q 27) The least count of metric micrometer is ……………
A) 0.01 mm
B) 0.05 mm
C) 0.10 mm
D) 0.50 mm

Q 28) While filing, clogging of teeth of file by chips takes place. This is called …….
A) Loading
B) Dressing
C) Pinning
D) Jamming

Q 29) A double cut file is used for filing on …………….
A) Wood
B) Leather
C) Steel
D) Hard board

Q 30) Which is NOT quality of a good coolant?
A) It has high heat absorption property
B) It has good lubrication quality
C) It is chemically active
D) It has high flash point

Answer

Question No.  

Option

1 B
2 D
3 A
4 C
5 A
6 B
7 A
8 C
9 B
10 B
11 A
12 B
13 B
14 B
15 B
16 A
17 A
18 C
19 B
20 D
21 A
22 A
23 D
24 C
25 C
26 B
27 A
28 C
29 C
30 C

CITS परीक्षाओं की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों के लिए इस पोस्ट में Cti entrance exam model paper Turner pdf in hindi, Cti entrance exam model paper Turner pdf, Cti entrance exam book pdf in hindi, Cti previous year question paper Turner , Cits Turner previous year question paper pdf, से संबंधित काफी महत्वपूर्ण जानकारी दी गई है यह जानकारी फायदेमंद लगे तो अपने दोस्तों के साथ शेयर करें और इसके बारे में आप कुछ जानना यह पूछना चाहते हैं तो नीचे कमेंट करके अवश्य पूछे.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Discover more from ITI Paper

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading