Question Paper

CITS Plumber Previous Year Question Paper

CITS Plumber Previous Year Question Paper

CTI की परीक्षा के लिए Plumber से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न पूछे जाते हैं इसीलिए CTI परीक्षा की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों को Plumber से संबंधित जानकारी होना बहुत ही जरूरी है. CTI की तैयारी करने के लिए हमारी वेबसाइट पर आपको ऑनलाइन फ्री टेस्ट दिए जाएंगे और इस परीक्षा के कुछ महत्वपूर्ण नोट्स प्रश्न उत्तर के रूप में दिए जाएंगे आज के इस पोस्ट में भी आपको CTI से संबंधित काफी महत्वपूर्ण प्रश्न और उनके उत्तर नीचे दिए गए हैं जो कि पहले परीक्षाओं में पूछे जा चुके हैं लेकिन यहां पर हमने सभी प्रशन एक लाइन में दिए हैं ताकि है आपको आसानी से याद हो सके.

Q 1. Identify the plumbing symbol shown below.
A). Ball valve
B). Relief valve
C). Check valve
D). Power valve

Q 2. A bit brace is used to ___________.
A). Bore a hole
B). Ream a hole
C). Thread a hole
D). Grind a hole

Q 3. The tool shown in figure given below is called___________.
A) Pipe wrench
B) Stillson wrench
C) Both pipe wrench and stillson wrench
D) Neither pipe wrench nor stillson wrench

Q 4. A soldering bit consists of a piece of __________ fastened to an iron rod with a wooden handle.
A). Tin
B). Copper
C). Lead
D). Zinc

Q 5. There are many basic forms that can be applied to the end of a tube.
Which form is applied by using the tool shown in figure given
below?
A) Reduction
B) Expansion
C) Flaring
D) Beading

Q 6. What causes clogging of sewers?
A). Silting
B). Low discharge
C). Domestic waste thrown in manhole
D). All of these

Q 7. Figure given below shows a:-
A) Floor trap
B) Gully trap
C) Bottle trap
D) Intercepting trap

Q 8. In a single stack waste system ___________.
A). Soil waste is discharged separate to waste water
B). All waste is discharged to a single waste pipe
C). Only waste water is discharged
D). Only soil waste is discharged

Q 9. What degree of pressure is required to ensure smooth drainage?
A). Low pressure
B). High pressure
C). It is not a matter of pressure
D). It is a matter of gravity

Q 10. A device installed in a drainage system to prevent reverse flow is
A). Back flow valve
B). Back-siphonage
C). Backflow preventer
D). Back-vent pipe

Q 11. What is a bidet?
A). A sanitary appliance to wash excretory organs
B). A kind of trap
C). A kind of mixing tap
D). A type of urinal

Q 12. There are different types of water reservoir tanks in use. What is NOT
true about G.I. tanks?
A). It is generally rectangular or square in shape
B). It lasts long
C). It is subject to corrosion
D). Its maintenance cost is high

Q 13. A tub surrounded by three walls of tile is an example of which type of
tub?
A) Enclosed
B) Walk-in
C) Whirlpool
D) Free standing

Q 14. A basin supported by a free standing base (figure below) is called:-
A) Wall hung basin
B) Above counter basin
C) Pedestal basin
D) Inset basin

Q 15. What is NOT true about “Waterless Urinal”?
A). It does not have a pipe for water intake
B). Gravity drains the urinal
C). Outflow pipe is connected to the regular flushing system
D). It is flushed

Q 16. A tap is also called a ____________.
A). Facet
B). Fuller
C). Faucet
D). Faller

Q 17. To prevent flow in wrong direction, valve of the type shown in figure is used. What is this
valve called?
A). Seat valve
B). Butterfly valve
C). Check valve
D). Globe valve

Q 18. Which of these can cause leakage in pipes?
A) Rusting of pipes in advanced stage
B) Degraded seals
C) Excess water pressure
D) All of these

Q 19. Which type of sewer serves as an outlet for large territory?
A). Lateral sewer
B). Main sewer
C). Branch sewer
D). Separate sewer

Q 20. Which of these is known as shut off valve?
A). Air relief valve
B). Sluice valve,
C). Pressure relief valve
D). Altitude valve

Q 21. Watercolumn that seals the escape of unhealthy gases in sanitary drainage system is:
A). Siphon level
B). Water seal
C). Air lock
D). Air chamber,

Q 22. A type of vent installed to ventilate soil and waste pipe and connecting branches is:-
A). Loop vent
B). Relief vent
C). Unit vent
D). Circuit vent

Q 23. In a mixing tap, hot water connection is given to the __________.
A). Right side of the user
B). Left side of the user
C). Either side of the user
D). Neither side of the user

Q 24. A seepage is defined as a sewage terminal ___________.
A). Receiving both liquid and solid waste
B). Receiving only liquid waste
C). Receiving only solid waste
D). Receiving direct human excrement

Q 25. What is being used in figure given below to clear blocked drain?
A). Sink piston
B). Sink plunger
C). Sink throat
D). Sink pusher

Q 26. After laying a sewer, a number of tests are done. In one test a ball is rolled down from
upsteam side. This test is called ___________.
A). Water test
B). Air test
C). Test for obstruction
D). Smoke test

Q 27. The volume of liquid passing through a cross-section of a stream in unit time is called:-
A). Steady flow
B). Uniform flow
C). Continuous flow
D). Discharge

Q 28. A pipe fitting usually short with inside threads used to connect pipes with outside threaded
ends is called:-
A). Nipple
B). Coupling
C). Union
D). Cross pipe

Q 29. What is the type of hydrant shown in figure given below?
A). Flush hydrant
B). Barrel hydrnt
C). Post hydrant
D). Plug hydrant

Q 30. The symbol shown below is of _____________.
A). Relief valve
B). Needle valve
C). Butterfly valve
D). Gate valve

Q 31. If your clothing catches fire, it is important to _________.
A). Run from the flames
B). Look for a fire extinguisher
C). Stop, drop and roll
D). Wait for help

Q 32. Dual system of water supply means:-
A). Continuous supply system
B). Pumping and intermittent system
C). Gravity and pumping system
D). Gravity and continuous supply system

Q 33. An electrochemical process in which one metal corrodes preferentially when it is electrical
contact with another, in presence of an electrolyte, is called:-
A). Electrolytical corrosion
B). Electrical corrosion
C). Galvanic corrosion
D). Chemical corrosion

Q 34. _________gloves are used to protect hands against contact with used soil, waste systems and
sanitary appliances.
A). Rubber
B). General Purpose
C). Specialist
D). Woolen

Q 35. The following safety sign is used for____________.
A). emergency phone
B). danger of high voltage
C). first aid station
D). emergency exit

Q 36. Scriber is __________tool.
A). marking
B). measuring
C). planning
D) drilling

Q 37. Identify the following type of spanner:
A). Adjustable spanner
B). Double open-ended spanner
C). Ring spanner
D). Double ended ring spanner

Q 38. In an exogenous tree, the central rings surrounding the pith are called__________.
A). heart wood
B). cambium layer
C). cortex
D) annual rings

Q 39. Which of these timber defects is due to excessive compression in the tree when it was young? 
A). upsets
B). wind cracks
C). shakes
D). knots

Q40. Fretsaw is used for cutting____________.
A). sharp and fine curves
B). small holes in wood
C). straight surfaces
D) uneven surfaces

Answer

Question No. Option
1 B
2 A
3 C
4 B
5 C
6 D
7 B
8 B
9 D
10 A
11 A
12 B
13 A
14 C
15 D
16 C
17 C
18 D
19 B
20 B
21 B
22 B
23 B
24 B
25 B
26 C
27 D
28 B
29 C
30 A
31 C
32 C
33 C
34 A
35 A
36 A
37 A
38 A
39 A
40 A

CTI परीक्षाओं की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों के लिए इस पोस्ट में Cti entrance exam model paper Plumber pdf in hindi, Cti entrance exam model paper Plumber pdf, Cti entrance exam book pdf in hindi, Cti previous year question paper Plumber , Cits Plumber previous year question paper pdf, से संबंधित काफी महत्वपूर्ण जानकारी दी गई है यह जानकारी फायदेमंद लगे तो अपने दोस्तों के साथ शेयर करें और इसके बारे में आप कुछ जानना यह पूछना चाहते हैं तो नीचे कमेंट करके अवश्य पूछे.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Discover more from ITI Paper

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading